Un grup de cercetători al Universităţii Naţionale din Taiwan, cea mai prestigioasă instituţie de învăţământ superior din micuţa insulă aflată sub jurisdicţie chineză, susţine că a inventat un dispozitiv ieftin care poate semnala apropierea unui cutremur cu 30 de secunde înainte ca aceasta să înceapă. Cele 30 de secunde ar fi suficiente a alerta populaţia şi a reduce pagubele provocate de un seism puternic, potrivit oamenilor de ştiinţă.
Aparatul nu este mai mare decât o casetă audio şi poate detecta din timp viteza şi acceleraţie unui cutremur iminent, calculând astfel o eventuală magnitudine şi alertând trenurile să încetinească sau companiile de energie să închidă instalaţii, spune Wu Yih-min, cercetător la Departamentul de Goeştiinţă a Universităţii din Taiwan.
Dispozitivul, care ar fi mai precis decât tehnologiile similare folosite în prezent în restul lumii, a fost construit după cinci ani de studii, şi ar putea fi scos pe piaţa la un preţ de aproximativ 300 de dolari.
"Putem spune cu 30 de secunde înainte dacă va fi un seism puternic sa nu, putem calcula magnitudine şi estima nivelul pagubelor", a declarat Wu.
Pentru a funcţiona corespunzător, aparatul trebuie plasat într-un loc în care sunt slabe şanse să fie zdruncinat de alte forţe decât cele ale unui seism. "Creierul" invenţiei este un cip care costă doar câţiva dolari.
Tehnologia ar fi foarte benefică pentru unităţile de învăţământ, sistemul feroviar şi centralele nucleare, este de părere Kuo Kai-wen, directorul centrului seismologic din cadrul Biroului de Meteorologie din Taiwan, care a ajutat la testarea invenţiei.
Înainte de a fi folosit, cercetătorii trebuie să găsească o modalitate de a conecta aparatul de un sistem computerizat de alerte. Totodată, invenţia ar trebui brevetată.
Taiwanul este predispus mi