Brăileanul Nicu Cazan, un pasionat crescător de păsări rare, are în ogradă curcani care trec lejer de 30 de kilograme.
Clienţii care vor pe masa de Paşti carne fără grăsime şi colesterol se înghesuie să cumpere, în ciuda preţului de 15 lei/kg. Pe lângă curcile-minune, în curtea lui Cazan se pot vedea păuni, găini de rasă şi răţuşte mandarin care încântă privirea cu penajul lor viu colorat.
În preajma Paştelui, când tot românul pune mare preţ pe carnea de miel, brăileanul Nicu Cazan oferă o alternativă de tip american: curcanul. Dar nu orice fel de curcan, ci unul care cântăreşte peste 30 kilograme şi are carne fără grăsime şi colesterol, perfectă pentru persoanele cu probleme cardiovasculare. Cazan spune că specia pe care o creşte el a fost creată în fermele vest-europene, special pentru a da carne multă şi macră. În termeni de specialitate, rasa a fost denumită "big 6".
Totuşi, la prima vedere, curcanii respectivi nu par cu mult mai mari decât semenii lor de prin ogrăzile ţăranilor noştri. Dacă încerci să-i iei în braţe, însă, atârnă de parcă ar avea plumb sub pene. Este o chestiune care ţine de genetică, dar şi de tehnologia de creştere. În primele trei luni de viaţă, curcile respective trebuie hrănite cu un complex special de vitamine, proteine şi minerale, iar apoi au nevoie de o mixtură atent realizată, din porumb, grâu, floarea-soarelui şi soia.
Cel mai greu exemplar obţinut de Cazan cu această metodă a ajuns la 35 kg, în opt luni: "Dacă îl lăsam până împlinea un an, ar fi făcut 40 kg, limita de greutate a acestei specii", ne-a spus crescătorul. Curcanii săi nu prea reuşesc, însă, să supravieţuiască până la un an, deoarece cererea e mare, iar stăpânul încearcă să nu-şi dezamăgească muşteriii.
Preţul este pe măsura calităţii cărnii, ajungând la 15 lei per kilogram, în viu. "În general, cei care cump