Ritmul rapid de dezvoltare a companiilor din ultimii ani a condus la investitii "nenecesare" ale departamentului de HR, care nu au tinut cont de nevoile adevarate ale organizatiilor. Printre exemple, programe de training inutile sau teambuilding-uri.
"Toata aceasta crestere economica a companiilor s-a tradus in tot felul de 'fantezii' ale departamentului de HR, care isi permitea sa faca teambuilding-uri pentru mii de oameni, fara ca acestea sa fie neaparat necesare. Din aceasta cauza, HR-ul a fost vazut ca per-soana care aducea vestile bune in companie, insa de-acum incolo este posibil ca el sa fie cel care anunta vestile proaste. Aceasta meserie nu va mai fi atat de 'gla-morous'", este de parere Florin Pogonaru (desen), presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, (AOAR), prezent saptamana trecuta la conferinta "Interviu cu criza", organizata de Grupul APT, companie specializata in resurse umane si relatii publice.
Pogonaru, care face referire la articole din presa economica internationala, este de parere ca, avand in vedere toate aceste lucruri, este posibil ca departa-mentul de resurse umane sa redevina departamentul de personal, care se ocupa inainte numai de dimensiunea administrativa de resurse umane in companii.
"Trebuie sa intelegem ca nu toti angajatii vin cu pasiune la lucru, ci pentru a-si castiga existenta. A inversa aceasta paradigma este o greseala", spune Pogonaru. "Vrem sa devenim mai avizati, dar chiar si intr-o asemenea perioada, cand nu prea sunt multe de facut toata lumea se comporta ca si cum ar avea foarte multa treaba", spune el.
In conditiile in care angajatii nu sunt interesati de programele de training, taierea acestora de pe lista de prioritati a companiilor nu ar fi o problema atat de mare, insa exista fonduri europene destinate dezvoltarii care nu sunt accesate tocmai pentru ca exista o disproportie i