Primarul oraşului Sfântu Gheorghe explică modul în care înţelege autonomia ţinutului său natal. Antal Arpad, primar Sfântu Gheorghe
O nouă generaţie de lideri maghiari se ridică în zona judeţelor secuieşti. Sunt tineri, energici, şcoliţi şi mai ales decişi să câştige autonomia teritorială a zonelor majoritar maghiare. Antal Arpad, primarul de 34 de ani al municipiului Sfântu Gheorghe, este unul dintre exponenţii acestei generaţii.
Preşedintele Băsescu s-a dus în inima secuimii şi le-a arătat autonomiştilor Constituţia. Antal Arpad îi răspunde că a jurat pe Constituţie, dar vrea să o modifice, aşa cum însuşi şeful statului are un proiect de revizuire a legii fundamentale. Cum arată autonomia teritorială văzută de radicalii maghiari? Ce vor aceşti oameni? Am fost la Sfântu Gheorghe pentru a afla de la Antal Arpad.
Prima impresie: cabinetul din clădirea de secol XVIII a Primăriei. Ceva între birou de om de afaceri şi platou de televiziune – aspect dat de panourile ce maschează ferestrele. Acestea redau, în sepia, imaginile care se puteau vedea din acest loc, în urmă cu un secol. Edificii cu un cat sau două, firme scrise în ungureşte, străzi pavate. Atmosferă de Mitteleuropa. Unele clădiri mai există şi azi şi pot fi văzute dând puţin panoul la o parte. Altele au dispărut.
În câteva nişe din pereţi sunt expuse vreo zece statuete. Sunt regii Ungariei, din secolul IX şi până la 1526, când, în urma bătăliei de la Mohacs, regatul a fost împărţit între Casa de Habsburg şi Imperiul Otoman. Alături, o fotografie a primarului aşezat lângă preşedintele Ungariei, Solyom Laszlo.
„Statuile sunt un cadou din partea Primăriei din Veszprem, cu care oraşul nostru este înfrăţit. Biroul a fost amenajat de un decorator de aici, din Sfântu Gheorghe”, spune primarul Arpad Antal. Va împlini 34 de ani în această vară şi a