Program fix care incepe la prima ora, dar se termina la ora 16.00 sau program flexibil care se poate prelungi cu ore suplimentare si cu munca in week-end? Loc de munca stabil sau mobilitate maxima si posibilitati rapide de promovare? Sefi cu care ai relatii strict formale sau sefi cu care poti sa iesi "la bere"? Limbaj de lemn sau limbaj corporate, care abunda de "englezisme"?
Cand vine vorba de diferentele intre companiile de stat si cele multinationale, parerile sunt impartite. De la perceptii de genul "in multinationale oamenii muncesc ca sclavii pe plantatie" pana la convingeri ca "la stat, dupa cum ii spune si numele, se sta", fiecare are adeptii sai, existand angajati care, datorita acestor idei, prefera sa ramana toata viata doar pe o singura parte a baricadei.
"In general vorbind, nu sunt diferente prea mari intre firmele de stat si multinationale. Gary Hamel, una dintre cele mai stralucite minti ale managementului strategic, spunea despre multinationale ca sunt 'ultimul bastion al conducerii centralizate de tip stalinist'. Ambele tipuri de organizatii se bazeaza pe ie-rarhie, pe circulatia limitata a informatiei, pe disciplina si pe respectarea regulilor si procedurilor", este de parere Adrian Stanciu, managing partner al Human Synergistic, companie care se ocupa de diagnosticarea culturii in organizatii.
Cu toate acestea, exista diferente intre stilurile de lucru care se pot vedea cu ochiul liber si care tin mai ales de organizare. Una din principalele diferente intre angajatii de la stat si cei din mediul privat este programul de lucru. Un angajat intr-o institutie de stat are, in general, un program fix, care incepe la 8:00 si se termina la 16:00, de putine ori fiind nevoie sa stai peste program.
"Anumite lucruri poti sa le faci si de-acasa. Eu, spre exemplu, a trebuit sa intocmesc o situatie si am lucrat un weekend la ea p