Obligatiunile corporatiste in lei emise din ce in ce mai des de straini le permit fondurilor de pensii private locale sa investeasca la randamente chiar si de 20%, mult mai mari fata de cele ale titlurilor de stat vandute de Ministerul Finantelor, de circa 11%, si beneficiind de multe ori de garantia unor guverne din Uniunea Europeana, adica au rating AAA.
Institutii financiare internationale, banci si entitati ale unor administratii publice din Uniunea Europeana au ajuns sa emita frecvent obligatiuni denominate in lei, ceea ce le permite fondurilor de pensii private din Romania sa isi diversifice investitiile cu risc scazut.
In prezent sunt practic "prizoniere" ale Ministerului Finantelor, investind in principal in titluri de stat, atat timp cat piata locala a obligatiunilor corporatiste este ca si inexistenta.
Unele emisiuni din afara sunt multi-valuta, in functie de necesitatile institutiei care le emite si fara un plafon strict de subscriere, ulterior sumele colectate fiind convertite prin operatiuni de swap valutar.
Institutii ca BEI (Banca Europeana de Investitii), BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare), BIRD (Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare) sau Danske Bank se numara printre emitentii de obligatiuni in lei care pot asigura chiar un flux lunar de titluri. Pe piata locala lipsesc emisiunile de obligatiuni corporatiste cu rating din categoria investment grade (risc scazut pentru investitori), adica cele in care investesc de obicei fondurile de pensii.
"S-a observat in ultima perioada o crestere a numarului de emisiuni de obligatiuni in lei, fiind vorba in principal de entitati care au interesul sa dezvolte ceva in Romania si atunci au nevoie de lei pentru a se finanta. Mai sunt si supranationalele BIRD, BERD sau BEI care au interese in economia Romaniei", afirma Dorin Boboc, directoru