Roşu pentru alimentele nesănătoase, galben pentru cele permise cu moderaţie şi verde pentru cele recomandate zilnic
Cumpărătorii spun că acest cod al culorilor îi ajută să ia cea mai bună decizie în cel mai scurt timp, fără să calculeze sau să compare produse şi gramaje
Consumatorii europeni vor să cumpere alimente etichetate după metoda culorilor semaforului pentru că e cea mai simplă şi mai eficientă. Astfel, deşi specialiştii din Parlamentul European au promovat intens metoda Dozei Zilnice Recomandate care presupunea un calcul al elementelor nutritive dintr-un anumit produs, raportate la o valoare fixă a caloriilor recomandate pentru femei şi bărbaţi, consumatorii resping acest sistem pe motiv că ar fi confuz şi complex. Concluziile aparţin unui studiu european, care a fost derulat după ce oficialii din PE au amânat cu şase luni votarea legii prin care era promovat un sistem unic de etichetare la nivel comunitar.
Schema semaforului prevede etichetarea cu roşu a alimentelor nesănătoase, cu galben a celor care pot fi consumate cu moderaţie şi cu verde a celor recomandate zilnic. Consumatorii spun că este cel mai simplu să îşi facă o dietă echilibrată doar pe baza acestui cod al culorilor, care poate fi înţeles de toată lumea, indiferent de educaţie sau zona geografică. În plus, cercetătorii au observat că intenţia cumpărătorului aflat la raft este de a alege alimentele cu eticheta marcată cu verde şi a le ignora pe cele cu roşu. Cercetătorii spun că adoptarea unui cod al culorilor ar fi utilă pentru că producătorii vor fi interesaţi să pună pe piaţă alimente cât mai sănătoase, altfel riscând să rămână cu stocuri mari nevândute.
Specialiştii europeni îl consideră prea simplist
Sistemul semaforului este apreciat de către consumatori şi pentru că îi ajută să ia o decizie rapidă, fără să piardă timpul citind etichete, calculând