Preşedintele american a ţinut un discurs de zile mari la Praga, într-o mare de oameni veniţi să asculte singura cuvântare pe care şeful Casei Albe o avea programată în turneul său european.
Barack Obama a fost aplaudat la Praga de 30.000 de oameni, care au venit să îl asculte vorbind despre un nou capitol al relaţiilor între Statele Unite şi Uniunea Europeană.
Discursul şi întrevederile scurte cu gazdele reuniunii SUA-UE - preşedintele ceh, Vaclav Klaus şi premierul demisionar, euroscepticul Mirek Topolanek, a căror ţară deţine şi preşedinţia semestrială a Uniunii - au precedat summit-ul neoficial al şefilor de stat şi de guvern ai UE, devenit o tradiţie după instalarea la Casa Albă a unui nou preşedinte american.
MARI AŞTEPT[RI
De la noua administraţie americană însă, mai mult ca niciodată, toată lumea şi în special Europa are mari aşteptări, iar Obama nu a lăsat pe nimeni să aştepte. Primul lui angajament a fost acela de a scăpa mapamondul de armele nucleare.
Obama a propus organizarea unui summit internaţional privind securitatea nucleară, precum şi negocierea unui nou tratat de interzicere a producţiei de materiale pentru fabricarea armelor nucleare. Obama a făcut aceste declaraţii la câteva ore după un controversat tir balistic al Phenianului, în ciuda avertismentelor internaţionale. Acţiunea Coreei de Nord a fost considerată de şeful Casei Albe
"o provocare".
MOŞTENIREA R[ZBOIULUI RECE
Ca şi în campania sa electorală, el a promis că va încuraja Senatul SUA să ratifice tratatul ce interzice orice tip de test nuclear (CTBT). La 12 ani după încheierea sa, CTBT mai trebuie ratificat de SUA, China, Coreea de Nord, Egipt, India, Indonezia, Iran, Israel şi Pakistan.
Obama a mai spus că miile de arme nucleare existente pe glob sunt "cea mai periculoasă moştenire a