Pacienţii acuză: de la portar şi până la doctori, toţi trebuie trataţi cu „atenţii“ Pentru a avea grijă de sănătatea lor, moldovenii ajunşi în spitalele din Iaşi ştiu cât îi „costă“ sistemul de sănătate gratuit. În funcţie de spital, pacienţii scot din buzunar între 50 şi 1.500 lei numai pentru o operaţie, nemaipunând la socoteală „mărunţişul“ dat asistentelor.
Toţi sar în ajutorul unui nou pacient şi se oferă să-l ajute cum pot. Spitalul „Sf. Spiridon“, în frunte cu clinicile de chirurgie, se află în topul şpăgilor grase. „Mama prietenei mele a fost operată în Clinica a III-a. Înainte de operaţie, fiica i-a dat doctorului care o avea în grijă 1.000 de lei, iar după operaţie încă 500 de lei“, spune Mădălina.
Tarife diferite în funcţie de operaţie
La internare, pacienţii ştiu deja că trebuie să-i dai doctorului 100 de lei, apoi trebuie să ai bani mărunţi, adică de câte 5 şi 10 lei, pentru asistente. La Spitalul de Neurochirurgie, pentru o operaţie se dau în jur de 300 de lei, nu îţi spune nimeni o sumă, dai cât ai. „Eu nu am dat nimic doctorilor pentru că nu am avut, dar o femeie din salon a dat pentru o operaţie la coloană 300 de lei“, spune o pacientă.
La Spitalul de Copii „Sf. Maria“, o operaţie de apendicită ajunge în jur de 200-300 de lei. Dacă operaţia este mai complicată, tarifele ajung şi la 600-700 lei.
„N-ar trebui să le dai nimic”
Ca să nască prin cezariană, la Maternitatea „Cuza Vodă“, o mămică trebuie să scoată din buzunar, numai pentru doctor, în jur de 1.500 de lei. „Am dat la doctoriţă 500 de lei, la anestezist 200 de lei, la rezident 100 de lei şi câte 5 lei la asistente. Am colege care au dat şi 1.500 de lei numai doctoriţei“, spune o proaspătă mămică din Cotnari.
Femeia recunoaşte că a avut noroc de vinul de acasă, dus drept „atenţie”. O pacientă