Îl vedem aproape zilnic pe micul ecran. Este foarte exigent şi ironizează VIP-urile care îşi încearcă talentul culinar la emisiunea „Cireaşa de pe tort“
Nu s-a gândit niciodată că va deveni bucătar. În copilărie, părinţii vroiau să-l facă inginer constructor, dar destinul a decis altceva. Astăzi este unul dintre bucătarii vestiţi din ţara noastră.
Prima dată a făcut mămăligă
Primele secrete din arta culinară le-a învăţat de la bunica din partea mamei, o ardeleancă dintr-un sat din judeţul Alba. „Să nu credeţi c-am fost «fetiţă» când eram copil. Nu, n-am stat pe lângă fusta mamei, am fost un băiat năzdrăvan, nebun, dar mergeam în vacanţe la ţară, la bunica mea. Când erau zile ploioase, stăteam pe lângă ea şi o ajutam să gătească. Mă mai trimitea să-i aduc ceva din pivniţă, găsea ce să-mi dea de făcut. Prima oară am făcut mămăligă şi apoi am învăţat să fac ouă prăjite“, povesteşte Horia Vârlan.
N-a vrut să se facă inginer
Părinţii vroiau să-l facă inginer constructor, aşa că s-a înscris la o facultate de profil. N-a terminat nici măcar primul an de facultate. „Am lăsat-o baltă, din motive personale“, spune maestrul bucătar zâmbind.
A lucrat ceva vreme ca tehnician în construcţii, iar apoi s-a apucat de bucătărie. Imediat după Revoluţie, a plecat în străinătate. A lucrat aproape patru ani în Ungaria, doi ani şi jumătate în SUA şi alţi doi ani şi jumătate în Anglia. În 2004 s-a întors în ţară. „Puteam să rămân acolo, dar n-am făcut-o şi nu-mi pare rău. Toată lumea mă întreabă de ce. Aşa am simţit eu. Nu ştiu, nu mi-a ars să plec de-aici. Să ştiţi că mie îmi place în România“, mărturiseşte Horia.
Nu numără caloriile din farfurie
Nu preferă să gătească un fel de mâncare anume. Îi place foarte mult să mănânce sarmale şi brânză cu mămăligă. Nu numără niciodată calori