Negocierile dintre liderii opoziţiei şi Vladimir Voronin au eşuat în această seară din cauza poziţiilor divergente adoptate de părţile implicate în discuţii. Doleanţele opoziţiei, în număr de patru, au fost respinse de oficialul comunist, care a susţinut ideea că Republica Moldova s-ar afla în faţa unei “lovituri de stat”. Repetarea alegerilor legislative, accesul la televiziunea publică, dreptul de a protesta şi dezminţirea variantei oficiale a loviturii de stat – acestea sunt cele patru revendicări ale liderilor opoziţiei de la Chişinău, discutate la negocierile cu Vladimir Voronin. Preşedintele moldovean încă în exerciţiu a acceptat parţial doar cea de-a treia propunere, respingând acţiunile violente şi acuzând opoziţia de cooperare cu actele de vandalism.
Repetarea scrutinului legislativ a fost respinsă din start, acceptându-se doar varianta renumărării voturilor. De asemenea, accesul la televiunea publică a liderilor opoziţiei a fost refuzat, iar varianta loviturii de stat reiterată. „Voronin ne-a acuzat că am organizat aceste proteste şi că le-am pregătit fără să aşteptăm rezultatul final al alegerilor. Este fals, noi am încercat să calmăm oamenii”, a declarat Dorin Chirtoacă, actualul primar al Chişinăului şi vicepreşedintele Partidului Liberal.
Cine sunt liderii opoziţiei în Moldova?
Serafim Urechean (născut 1950) este preşedintele partidului Alianţa “Moldova Noastră” şi fost primar general la Chişinăului, funcţie pe care a ocupat-o între 1994 şi 2005. În prezent, Urechean ocupă funcţia de deputat în legislativul moldovenesc şi a fost în februarie 1999, pentru 12 zile, premier interimar al Republicii Moldova. “Serafim Urechean, liderul celui mai mare partid de opoziţie şi fost primar al Chişinăului, stă în biroul său înconjurat de nouă icoane. A supravieţuit până în prezent celor cinci tentative de a fi pus sub acu