La vârsta de 82 de ani, bărbatul păstrează cu onoare cheile cetăţii şi ale bisericii săseşti din comună. Omul se îngrijeşte cu energie de buna păstrare a edificiilor.
Johann Thome a fost ales de membrii comunităţii acum 19 ani, să păstreze cheile cetăţii şi ale bisericii din Homorod. „M-au ales vreo 200 si ceva de saşi pentru această postură. De atunci, administrez cetatea şi mai ales societatea parorhială. Peste mine este doar preotul. Am o responsabilitate deosebită pentru această comună”, explică cu bucurie Johann Thome.
Cetatea şi biserica săsească
În Homorod au rămas, în zilele noastre, doar 13 din cei peste 800 de saşi care animau odinioară uliţele. Bărbatul se mândreşte că a fost ales curator al bisericii graţie sincerităţii şi calităţilor sale de gospodar. Îşi aduce aminte cu regret că, în tinereţea lui, Homorodul era un altfel de sat. „Se făceau slujbe în fiercare duminică, iar Biserica era neîncăpătoare. Acum însă, nu se mai face slujba decât o dată pe lună şi este oficiată de un preot care slujeşte în 13 comune din zonă. El vine din Rupea, special pentru cei 13 saşi care mai locuiesc astăzi în comuna noastră”, spune bărbatul.
Îşi aduce aminte că în biserică răsunau deunăzi şi cele trei „fanfare magice”. De Crăciun şi de Rusalii, biserica răsuna datorită cântecelor de orgă şi fanfarelor. „De ziua încoronării regelui Carol al II-lea, pe 10 mai, cele trei fanfare cântau în biserică imnul «Trăiască regele». Existau atunci peste 50 de suflători, care cântau pentru 500 de oameni aflaţi în biserică.
Mai multe detalii despre curatorul din Homorod şi despre soarta cheilor bisericii citiţi în „Adevărul de Seară”.