Fondul Monetar International (FMI), institutie ce a primit unda verde din partea liderilor politici ai statelor G 20 sa vanda aur pentru a acorda asistenta tarilor sarace, detine 3.217 tone de aur, evaluate la 95 mld. dolari (70,7 mld. euro), scrie Budapest Business Journal.
FMI, al treilea mare detinator de aur din lume, a fost invitat de liderii G 20, reuniti saptamana trecuta la Londra, sa genereze resurse suplimentare prin vanzarea de aur, care ar putea alimenta imprumuturi in valoare de 6 mld. dolari (4,5 mld. euro) ce ar urma sa ajunga in buzunarele statelor slab dezvoltate in urmatorii 2-3 ani.
SUA dispun de cele mai importante rezerve oficiale de aur din lume (peste 8.000 de tone), fiind urmate de Germania, ce detine 3.400 de tone.
Potrivit oficialilor FMI, valoarea de piata a celor 3.217 de tone de aur se ridica la 95,2 mld. dolari la ultima evaluare, pe 20 februarie 2008.
FMI a fost invitat de liderii G 20 sa puna la punct propuneri concrete in ceea ce priveste instrainarea aurului pana la reuniunea de primavara de la Washington, ce va avea loc in perioada 25-26 aprilie.
Decizia de a vinde 403,3 tone din rezervele de aur ale institutiei a fost luata in considerare anul trecut, ca parte a planului de a extinde veniturile organizatiei multilaterale, potrivit unui comunicat emis de FMI.
Demersul va necesita sustinerea a 85% din membrii boardului executiv al FMI, in plus fata de masurile legislative ce va trebui implementate de o parte din statele membre care detin putere de vot, printre acestea figurand si SUA.
Potrivit FMI, boardul executiv nu a aprobat inca decizia de a vinde o parte din rezervele de aur, insa, sub prevederile acordurilor ce guverneaza activitatea FMI, un asemenea demers ar cere o majoritate de 85% din voturi.
SUA dispun de 17% din puterea de vot in cadrul boardului executiv al FMI si au indicat c