Consiliul General al Capitalei a aprobat în şedinţa din 30 martie construcţia Dâmboviţa Center, controversatul proiect de la Casa Radio. Ansamblul va cuprinde un mall, blocuri-turn, un hotel de cinci stele, o roată panoramică în genul London Eye şi o fântână cu lumini.
28 dintre consilieri s-au arătat în favoarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), care va permite construcţia complexului, pe când 23 au votat împotrivă. Propunerea reprezentanţilor PNL ca votul să fie nominal a fost respinsă de consilieri.
La şedinţă au participat şi reprezentanţi ai societăţii civile, care au protestat în ultimele luni împotriva proiectului. Reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale au arborat pancarte cu mesaje ca Dâmboviţa Center, avortonul unei molestări urbanistice, Vrem să respirăm, nu să inhalăm sau Mall-urile voastre peste trupurile noastre.
Argumentele organizaţiilor nonguvernamentale se referă la îngreunarea traficului, creşterea poluării în Bucureşti, dar şi la riscul ca etajele subterane ale clădirilor să afecteze pânza freatică.
Preşedintele Asociaţiei Eco-Civica, Nicolae Rădulescu-Dobrogea, a spus că ridicarea acestui proiect în mijlocul Bucureştiului va afecta toate construcţiile pe o rază de un kilometru.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, a readus în discuţie problemele de legalitate ale proiectului. Astfel, unul dintre turnuri este situat pe o zonă rezervată spaţiilor verzi. Apoi, conform legii, ar fi trebuit puse la dispoziţie 12.000 de locuri de parcare, şi nu doar 4.500.
Reprezentanţii PNL şi PSD s-au declarat împotriva aprobării proiectului. Consilierul pedelist Mircea Valentin a considerat atitudinea liberalilor o manevră politică: PNL o fi în campanie electorală şi a subliniat că dacă un proiect vine cu avizele, nu poate fi refuzat.
Arhitectul şef al capitalei, Gheorgh