Un salariat din România cheltuieşte, în medie, câte 860 de lei pe lună, în timp ce pensionarii pun la bătaie, în medie, câte 671 de lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS) pentru ultimul trimestru al anului trecut. Sursa: Reuters
Din buzunarul unui şomer ies, lunar, 465 de lei, în timp ce cheltuielile unui agricultor se ridică la 504 lei.
Conform INS, mâncarea şi băutura îl costă pe un salariat român obişnuit aproape 180 de lei pe lună, iar mărfurile nealimentare - 200 de lei. Impozitele, contribuţiile şi taxele unui salariat ajung la circa 210 lei.
Şomerii au cheltuieli mai mici: 119 lei pentru alimente şi băuturi, 101 lei pentru mărfuri nealimentare şi 40 de lei pentru impozite. În acelaşi timp, un pensionar plăteşte pentru mâncare şi băutură 151 de lei, pentru alte produse necesare 170 de lei şi 51 de lei pentru impozite şi taxe.
La nivelul întregii ţări, o gospodărie cheltuieşte 2.081 lei pe lună, iar o persoană - 715 lei. Aproape jumătate din această sumă este alocată pentru produse alimentare, băutură şi ţigări.
Satul şi oraşul, două lumi diferite
Veniturile medii lunare au fost, în ultimul trimestru din 2008, de 2.319 lei pe gospodărie şi de 796 lei pe persoană, indică datele transmise de INS. Veniturile din salarii acoperă jumătate din sur sele financiare, urmate de veniturile din prestaţii sociale (22,3%) şi de cele în natură (17,3%).
Informaţiile statistice indică diferenţe mari între veniturile şi cheltuielile locuitorilor din oraşe faţă de cei de la sate. Astfel, dacă în mediul urban veniturile familiilor provin în proporţie de 63,4% din salarii, în mediul rural principala sursă de venit este producţia agricolă (34,2%). La sate, aproape jumătate din cheltuielile cu mâncarea reprezintă consum din resurse proprii, în timp ce la oraş acestea acoper