Decizia privind impozitul forfetar va fi luata dupa discutii cu sindicatele si mediul de afaceri.
Patronatele au propus Ministerului Finantelor ca in cazul firmelor cu pierderi sa fie stabilit un impozit forfetar progresiv, cuprins intre 500 si 1.500 de euro, diferentiat in functie de nivelul cifrei de afaceri. Impozitul diferentiat ar urma sa fie aplicat doar in cazul firmelor care au inregistrat pierderi in ultimii doi ani.
„Cei de la Ministerul Finantelor au spus ca vor analiza aceasta propunere", sustine Cezar Coraci, presedintele UGIR 1903. Conducerea coalitiei de guvernare a decis sa initieze o serie de discutii cu sindicatele si cu mediul de afaceri referitoare la impozitul forfetar inainte de a lua o decizie la nivelul Guvernului privind acest impozit. Ieri a avut loc la Ministerul Finantelor o intalnire pe aceasta tema unde au participat reprezentantii institutiei, patronatele si sindicatele.
Discutiile vin dupa ce Ministerul Finantelor a initiat un proiect de ordonanta de urgenta prin care firmele din 20 de domenii de activitate - printre care imobiliare, turism, restaurante, transport, comert - ar urma sa plateasca un impozit de minimum 6.500 de lei pe an (1.500 de euro), chiar daca sunt pe pierdere.
Astfel, microintreprinderile ar trebui sa plateasca cel putin 1.625 de lei trimestrial, daca impozitul datorat, de 3% din venituri, este mai mic de aceasta suma. De asemenea, firmele pentru care impozitul pe profit este mai mic decat 0,5% din veniturile inregistrate ar fi obligate la plata acestei sume, dar nu mai putin de 6.500 de lei anual.
Masurile au fost contestate atat de micii intreprinzatori si firmele mari, cat si de analistii si consultantii fiscali, care considera ca nu ar fi eficienta si nici oportuna introducerea impozitului minim, in conditiile in care cea mai mare parte a companiilor ar putea inregistra