Studiile au demonstrat ca lipsa activitatii fizice, o dieta neechilibrata si consumarea in exces de alcool, carne rosie si procesata va expun la un risc mai ridicat de dezvoltare a acestei afectiuni.
Andrei Sion
La nivel mondial, cancerul de colon se situeaza pe locul trei in randul tumorilor cancerigene fatale. Desi cele mai multe cazuri se intalnesc la persoanele mai in varsta, ultimele cercetari arata ca frecventa bolii creste rapid si in randul persoanelor cu o varsta sub 30 de ani. Insa, specialistii sunt de parere ca o mare parte din aceste imbolnaviri pot fi prevenite si, de aceea, cotidianul "Daily Mail" va dezvaluie metodele eficiente de evitare ale aceastei afectiuni.
Cel mai important factor de risc al cancerului de colon este varsta, 85% din persoanele diagnosticate fiind trecute de varsta de 60 de ani. De asemenea, exista si riscul genetic. In acest sens, specialistii spun ca este obligatoriu sa mergeti la un consult medical daca ati avut o ruda apropiata care a fost diagnosticata cu aceasta afectiune. Alte elemente care pot determina dezvoltarea bolii sunt afectiuni ale colonului, cum ar fi maladia Crohn.
Stilul de viata sanatos joaca un rol esential in prevenirea acestui tip de cancer. Studiile au aratat ca lipsa activitatii fizice, o dieta neechilibrata si consumarea in exces de alcool, carne rosie si procesata expun la un risc mai ridicat de dezvoltare a afectiunii. Cea mai buna dieta pentru prevenirea cancerului de colon este una care include cel putin cinci portii zilnice de fructe si legume, mult peste si cereale integrale. De aceea, medicii va recomanda sa schimbati painea normala cu cea din cereale integrale. Scopul este sa consumati cat mai multe fibre pentru a grabi circulatia substantelor din intestin. Totodata, beti multa apa si limitati carnea rosie si procesata la o si