În urmă cu 20 de ani, în şedinţa CPEx al CC al PCR, s-a decis aprobarea Raportului privind anularea şi reeşalonarea unor datorii ale CAP-urilor.
În acest timp, prin programul manifestărilor politico-ideologice (conceput şi aprobat de secţia de propagandă a CC al PCR), presa, organizaţiile politice şi instituţiile culturale şi de învăţământ din România sărbătoreau măreţele realizări din cele patru decenii de cooperativizare - şi implicit de modernizare - a României.
Cu acelaşi prilej aniversar, rubrici speciale apăruseră în toate mijloacele de presă pe tema "concepţiei tovarăşului Nicolae Ceauşescu privind noua revoluţie agrară".
"TRASEE ALE GÂNDIRII NOVATOARE"
Cum şi când începuse Nicolae Ceauşescu să-şi pună în aplicare "gândirea novatoare" în agricultură? Greu de răspuns în date. "Noua revoluţie agrară" apare însă din documentele de partid în "armonioasă corelaţie" cu "sistematizarea României".
Potrivit unor informaţii descoperite în fosta arhivă a partidului, membrii Comitetului Politic Executiv al CC al PCR au analizat la 20 iunie 1986 un document intitulat "Raport cu privire la aplicarea legii sistematizării teritoriului şi localităţilor urbane şi rurale".
Cu acel prilej, Nicolae Ceauşescu a prezentat, pe scurt, ideile sale privind mărirea suprafeţelor agricole cultivate atât în mediul rural, cât şi în cel urban, astfel: "Desigur, avem în vedere să procedăm în felul acesta încă din acest an (1986 - n.n.). Suprafaţa deţinută de gospodăriile populaţiei, în general, în sate s-o reducem la circa 200 mp. Diferenţa, în sectorul cooperatist, trece în proprietatea cooperativelor agricole de producţie, iar lotul personal - până vom reface concentrarea locuinţelor - i se dă în curte şi se completează până la suprafaţa la care are dreptul în folosinţă. Vrem ca în acest an să rezolv