Rinichii nu sunt apreciaţi întotdeauna la adevărata lor importanţă. De altfel, medicina clasică, între altele, aminteşte că rinichiul este cel mai domn dintre organe, cel mai gentelman.
Atunci când într-o parte a corpului se împuţinează energia, rinichiul este cel care dăruieşte din propria-i energie organelor sărăcite. Şi chinezii, cu plăcerea lor de a folosi metafore, preţuiesc rinichiul numind-l fântâna vieţii.
Din păcate, cancerele care lovesc aparatul reno-urinar, în cele mai multe situaţii sunt cancere dure, forme brutale, cum ar fi: tumorile canceroase din rinichiul propriu-zis, din vezica urinară etc. În aparatul reno-urinar şi genital al bărbatului, mai lente sunt cancerele de prostată şi de testicule. Explică acest capitol important al medicinii Cristian Surcel, chirurg important din echipa de excelenţă a renumitului prof. Ionel Sinescu, şeful Centrului de Transplant Renal şi Urologie de la Institutul Clinic Fundeni.
EXAMENE PERIODICE
Să începem de sus în jos: să vedem ce înseamnă cancerul de rinichi. Cancerul cuibărit chiar în carnea rinichiului sau cum zice medicina în parenchimul renal. Cancerul de rinichi este cel mai ucigător dintre cancerele aparatului urinar şi genital al bărbaţilor.
Din păcate, cam jumătate dintre cancerele rinichiului sunt descoperite întâmplător, cu ocazia efectuării unei ecografii fiindcă necazul este că această boală canceroasă a rinichiului în sine nu are simptome. În România, situaţia este şi mai grea fiindcă în jur de 50% dintre cancerele de rinichi ajung la spital în stadiul de metastază şi asta pentru că la noi nu se fac acele examene de triere a celor cu risc crescut de boli.
SIMPTOME
Totuşi, deşi nu sunt evidente, unele simptome ale cancerului de rinichi pot fi sesizate. Unul dintre semne este urina cu sânge. Din păcate, acest sânge în urină apare