Invenţia românească premiată la Geneva a fost realizată fără sprijinul statului. Dezinteresul autorităţilor a alungat din ţară mulţi cercetători români.
Roboscan 1M, proiectul românesc care a câştigat sâmbătă marele premiu la Salonul de Inventică de la Geneva, s-a lovit, încă de acum câţiva ani, de dezinteresul autorităţilor. Aşa susţine Mircea Tudor, preşedintele firmei care a proiectat scanerul şi unul dintre inventatorii acestuia. Tudor a precizat, ieri, că iniţial a propus invenţia Autorităţii Naţionale pen tru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), însă reprezentanţii acesteia au refuzat să-i ofere sprijin financiar. O situaţie ce pare de neconceput, ţinând cont de faptul că România se poate lăuda, pentru prima dată în istorie, cu o astfel de distincţie la Geneva.
Dezinteresul afişat în acest caz subliniază însă un adevăr recunoscut de ani buni în ţara noastră: cercetarea ştiinţifică se loveşte permanent de ignoranţa autorităţilor. Câţiva cercetători români, care au părăsit ţara şi au uimit lumea prin teoriile lor ştiinţifice, au explicat pentru „Evenimentul zilei” care au fost motivele plecării lor, ce au găsit în străinătate şi cum ar fi vrut să revină, dar au fost respinşi de „sistemul românesc”.
AŞII DE LA GENEVA
La concurenţă cu fiul preşedintelui Chinei
„De cercetare ne-am apucat prin 1995, şi în acest domeniu, dar şi pe alte zone. Eram o firmă mult mai mică pe atunci”, îşi începe povestea Mircea Tudor, preşedintele firmei câştigătoare la Geneva, MB Telecom, şi unul dintre principalii inventatori ai lui Roboscan. Pe atunci, făceau scanere pentru o firmă americană, „dar din acelea care «văd» prin bagajele de la aeroport”.
„Până acum, când am devenit vizibili, am avut o grămadă de probleme. De exemplu, prin anii ‘90, un contract cu Dacia a fost reziliat şi am pierdut foarte mulţi bani, apr