Cele mai importante companii energetice aflate in portofoliul Ministerului Economiei, respectiv Hiodroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz, si-au propus cresterea veniturilor incasate anul acesta, in ciuda evolutiei vanzarilor de energie si de gaze naturale care s-au contractat in primele trei luni ale anului pe fondul reducerii activitatii industriale din cauza crizei.
Astfel, Hidroelectrica, cel mai important si ieftin producator local de energei electrica, se bazeaza pe venituri totale de 2,5 mld. lei (625 mil. euro), in crestere cu 16% fata de bugetul estimat in 2008. Totodata, compania mizeaza pe un profit brut de 70 mil. lei (17,5 mil. lei), mai mult decat dublu fata de nivelul de 30 mil. lei bugetat pentru anul trecut.
Nuclearelectrica mizeaza anul acesta pe venituri totale de 1,56 mld. lei (390 mil. euro), in crestere cu 14,1% fata de nivelul bugetat in 2008, si pe un profit brut de 52,8 mil. lei (13,2 mil. euro), mult in crestere fata de cel bugetat in 2008. Romgaz, cea mai valoroasa companie aflata inca in portofoliul statului, care asigura jumatate din productia nationala de gaze naturale, estimeaza pentru acest an venituri totale de 3,65 mld. lei (913 milioane de euro) si un profit brut de 744,7 milioane de lei (186,1 milioane de euro). Compania a anuntat pentru anul acesta un buget de investitii de 858 de milioane de euro, o parte din bani urmand sa fie alocata pentru descoperirea unor noi zacaminte, precum si pentru investitii in depozitele subterane.
Reprezentantii Romgaz au declarat recent ca in primele doua luni ale anului livrarile de gaze au scazut cu circa 13%, aceasta scadere fiind consemnata mai ales in perioada crizei ruso-ucrainene, cand in Romania nu a mai intrat niciun metru cub de gaze din import.
Cu toate acestea, compania se bazeaza pe o crestere a cantitatilor livrate cu 6,5% anul acesta pe baza contractelor dej