Călăreţ de la opt ani, Biró Á. Attila a fost în mai multe rânduri campion naţional şi balcanic la echitaţie
Pe vremurile „când copii se plimbau mai liber”, Attila a descoperit baza hipică din cartierul Gheorgheni, unde s-a îndrăgostit de cai.
„Pe atunci, copii se plimbau liber, nu era aşa circulaţie. Copii erau lăsaţi cu cheia la gât în faţa blocului şi se plimbau prin cartier. Eu mă plimbam mult pe acolo şi mă milogeam să mă lase să mângâi un cal, dar până la vârsta de opt ani nu m-a băgat nimeni în seamă”, povesteşte Attila.
11 ani în lotul naţional
De la opt ani a început cursurile de călărie, la 12 ani participând la primele concursuri. Doi ani mai târziu, a ajuns în lotul naţional de juniori, lot în care a rămas circa 11 ani. După juniori, a urmat lotul de tineret şi cel de seniori, de probă completă.
A câştigat două titluri naţionale şi unul balcanic, în anii ’81, ’82 şi, respectiv, ’85. În această perioadă, s-a mutat de la clubul din Cluj la cel din Târgu-Mureş, la clubul Steaua din Bucureşti şi apoi ca antrenor la clubul din Miercurea Ciuc. În 1988, începe munca de cercetare la Institutul Agronomic Cluj, unde s-a ocupat de formarea şi omologarea semigreului românesc.
„Semestrial, treceau prin mâna mea circa 90 de studenţi care voiau să facă cunonştinţă cu calul şi la care le ţineam antrenamente”, spune Attila.
Pe cont propriu
După un accident în 1993, s-a hotărât să nu mai încalece până nu va avea terenul său de antrenament, caii şi grajdul lui şi să nu mai participe decât la concursurile la care vrea. „Asta s-a realizat din 2000 încoace. Am lăsat alte nevoi, am pus calul pe prima pagină şi am reuşit să pun pe picioare această mică bază hipică”, spune clujeanul, care acum administrează baza hipică „Incanto” din cartoerul Gheorgheni.
A pus, totodată, bazele unei mici tipografi