Un numar foarte redus de companii din Romania se pot mandri cu fise de post ale angajatilor intocmite corect si complet, apreciaza consultantii in management si resurse umane. Nespecificarea completa a atributiilor, dar si a criteriilor de succes si performanta va demotiva angajatii si va destabiliza cultura organizationala a companiei.
„Dupa multi ani de experienta in consultanta de resurse umane pot spune destul de convingator ca nici 10% dintre companii nu au fise de post cu utilitate maxima din multe puncte de vedere: managerial, legal si al eficientei”, a declarat Adriana Badescu, consultant in cadrul firmei de consultanta in HR AC&C Consulting.
De aceeasi parere este si Aura Cadis, consultant in cadrul companiei de consultanta in management Horvath&Partners, care a observat neconcordante si o lipsa a claritatii termenilor din fisele de post in cazul a mai mult de 50% din companiile cu care a avut tangenta.
Potrivit acesteia, principalul motiv pentru alcatuirea fiselor de post este certificarea ISO (standard de calitate al activitatii dintr-o firma, conform legislatiei UE), iar aceste acte aditionale, care ar trebui semnate in dublu exemplar atat de angajat, cat si de angajator, sunt facute in graba si nu au ca scop motivarea angajatilor.
„In companiile mari, in special in multinationale, se intalneste situatia in care fisele de post au fost traduse de la firma mama, fiind prea putin adaptate specificului culturii organizationale din Romania”, a adaugat Cadis.
O fraza defavorabila angajatului si avantajoasa angajatorului in incheierea fiselor de post este „Angajatul va indeplini orice alte sarcini solicitate de managerul direct". Prezenta in mai mult de 60% din fisele de post, aceasta formulare anuleaza prin ambiguitate tot ceea ce se mentionase pana atunci, subliniaza Mihaela Scarlat, de la firma Advice Human Resources, care sfa