Probabil ca, daca n-ar exista Manoel de Oliveira (”cel mai varstnic cineast din lume” - a depasit anul trecut centenarul!), filmul portughez (que a foda é esta?) ar fi cam la fel de cunoscut la noi ca si filmul… patagonez. In aceste conditii, niste Zile ale Filmului Portughez care nu includ nici o pelicula a “patriarhului” acestei cinematografii par a sublime exercise in futility.
Totusi, Institutul Cultural Roman, care organizeaza evenimentul (in parteneriat cu Ambasada Portugaliei si cu sprijinul Institutului Camões), se bazeaza pe o clientela fidela (mai ales ca intrarea e mereu libera), asa ca cele patru filme programate in urmatoarele patru seri (de marti pana vineri) in sediul de pe Aleea Alexandru nr. 38, sunt convins, nu vor duce lipsa de spectatori.
Am citit ca e a doua editie, dar, sincer sa fiu, habar n-am cand si unde a avut loc cea dintai editie a acestui eveniment. Chiar daca filmele nu sunt foarte recente (fiecare are 5-6 ani), ele sunt recomandate de premiile, nationale si internationale, obtinute. De pilda, marti, de la ora 18:30, evenimentul se deschide cu A Costa dos Murmúrios (2004) de Margarida Cardoso, ecranizare a romanului omonim de Lídia Jorge, cu actiunea plasata in timpul razboiului colonial si in perioada destramarii Imperiului Portughez.
Filmul, beneficiind de un subiect promitator, a fost premiat la Coimbra, Mannheim-Heidelberg si la Globurile de Aur… ale Portugaliei. Programul complet il gasiti aici. Você fala o português? Nu conteaza, filmele sunt subtitrate in romana.
Citeste tot articolul si comenteaza pe Strafulgerari.
Probabil ca, daca n-ar exista Manoel de Oliveira (”cel mai varstnic cineast din lume” - a depasit anul trecut centenarul!), filmul portughez (que a foda é esta?) ar fi cam la fel de cunoscut la noi ca si filmul… patagonez. In aceste conditii, niste Zile ale Fil