Salariile angajatilor din invatamant au inregistrat cel mai puternic avans in ultimul an, crescand cu 35,3%, pana la 1.771 de lei (416 de euro) in februarie, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor Institutului National de Statistica.
Cresteri salariale semnificative raportat la luna februarie a anului trecut au inregistrat si angajatii din administratia publica (+22,15%), ajungand la un salariu mediu net de 2.371 de lei in februarie (557 de euro).
La nivel national, salariul mediu net a ajuns la 1.358 de lei (320 de euro) in februarie, in crestere cu 19,8% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, ritm superior celui inregistrat in ianuarie cand castigul mediu net a avansat cu doar 12,9%. In sectorul bancar, salariile au crescut cu 7,9% in ultimul an. Spre exemplu, salariile angajatilor Cetelem, cea mai mare companie de credite de consum de pe piata locala, membra a gigantului francez BNP Paribas, cu peste 900 de angajati, au crescut anul trecut cu aproximativ 10%.
„O crestere de 10 - 12% mi se pare realista pentru mediul privat intr-un an. In sectorul financiar bancar au fost operate majorari care sa acopere inflatia si devalorizarea leului in raport cu euro. Paradoxal este faptul ca doua din cele mai mari cresteri salariale din ultimul an (invatamant si sanatate - n.r.) apartin angajatilor de la stat, despre care se spune mereu ca sunt primii care sunt afectati de reducerile de costuri, care ar trebui sa se reflecte in scaderi salariale, nu in cresteri", comenteaza Irina Stoian, director de resurse umane al Cetelem. Cu toate acestea, in februarie, in majoritatea activitatilor economice nivelul castigului salarial mediu net a fost in usoara scadere fata de ianuarie, cand s-au acordat prime ocazionale (premii anuale, al 13-lea salariu) ori s-au realizat productii mai mari.
Cele mai semnificative scaderi, de peste 10%, s-au