“Noi am vrea sa luam aceasta masura, dar nu ne lasa… X” sau “Noi nu am vrea sa luam aceasta masura, dar ne obliga… X”.
Recunoasteti citatul? Nu? E simplu: e citat din guvernul Romaniei. Care guvern? Oricare. De aproape 20 de ani, este argumentul suprem servit pentru luarea unei decizii sau, dimpotriva, pentru refuzul de a lua o decizie.
“Noi nu am vrea sa inchidem intreprinderile nerentabile, dar ne obliga Banca Mondiala”. “Noi nu am vrea sa introducem impozitul forfetar, dar ne obliga FMI”. As putea continua cu sute de exemple - mult mai multe decat aveti dvs rabdarea de a le citi.
Astia sunt politicienii nostri: oameni buni la suflet si apropiati de popor, care ar face ingrozitor de multe lucruri bune - daca ar fi lasati… Dar nu, cineva nu ii lasa “sa faca”. Altminteri, ei ar vrea.
Tare mi-e teama ca nu e un obicei nou. Tare mi-e teama ca vine din istorie. Si comunistii romani ar fi facut lucruri bune - dar nu ii lasa Moscova. Si domnii fanarioti ar fi facut mult mai multe lucruri bune - dar nu ii lasa Stambulul. Si exemplele ar putea continua.
E un blestem istoric, foarte rar contrazis. E, in aceste conditii, uluitor cum, la 1859, o mana de romani a hotarat sa treaca peste “nu ne lasa marile puteri” pentru a crea Romania. Sau, la 1918, o alta mana de romani, la Alba Iulia si la Chisinau, au decis sa treaca peste “nu ne lasa Budapeste/Moscova” si au creat Romania Mare. Dar astea nu sunt decat exceptii. Nu sunt singurele, dar sunt, totusi, foarte putine.
Din aceasta perspectiva, guvernul PDL-PSD este perfect reprezentativ.
Apropo, celor cateva mii de nebuni care sunt in strada la Chisinau, de ce nu le spune nimeni ca CINEVA nu ii va lasa sa schimbe nimic in Basarabia?
Citeste si comenteaza pe Jeopardy. “Noi am vrea sa luam aceasta masura, dar nu ne lasa… X” sau “Noi nu am vrea sa luam