Marile companii din piaţă trimit angajaţii în şomaj şi speră la scăderi ale vânzărilor de doar 10%. În primele trei luni ale acestui an, în piaţă s-a consumat cu 40% mai puţin beton, comparativ cu anul precedent, potrivit estimărilor Holcim România. Vinovată pentru această situaţie nu este numai vremea, ci şi, în egală măsură, declinul activităţii de construcţii din sectorul rezidenţial. „Din ultimul trimestru al anului trecut, am început să resimţim dificultăţile pe care le întâmpină clienţii noştri la încasarea contravalorii lucrărilor efectuate, într-un context în care le este mai greu să acceseze finanţările bancare”, admite Bruno Roux, director Lafarge Agregate şi Betoane.
În acest context, alegerea colaboratorilor a devenit de maximă importanţă. „Verificăm atent calitatea clienţilor. Dacă nu pot plăti, nu le mai poţi livra”, declară Markus Wirth, director general Holcim România.
Ameninţaţi cu şomajul
Scăderea masivă a cererii pentru beton a dus la închiderea unui număr important de staţii, în special în nordul ţării şi în Bucureşti. Angajaţii au fost trimişi de luni bune în şomaj tehnic, iar dacă situaţia nu se va schimba, aceştia riscă să-şi piardă locul de muncă.
Holcim a trimis acasă, pentru o perioadă nedeterminată, mai mult de un sfert dintre angajaţii din staţiile de betoane. Din cele 20 de staţii pe care le deţine compania în România, şapte, toate din regiunea de nord, produc la capacitate redusă; în acelaşi timp, două staţii din Bucureşti, construite anul trecut, nu au mai fost date în folosinţă.
În aceste puncte de lucru, 60 de angajaţi au fost trimişi temporar în şomaj tehnic, prin rotaţie, până când piaţa va reveni la cererea iniţială. Numărul total de angajaţi Holcim din producţia de betoane este momentan de 250. În cazul Lafarge, în sezonul rece, când nu sunt lucrări, o parte d