Lucrarile celei de-a XI-a editii a simpozionului sectiunii romane a IASGO (International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists), s-au incheiat sambata.
Medicul Irinel Popescu a declarat ca manifestarea a punctat importanta abordarii interdisciplinare a unor afectiuni grave digestive, cum este cancerul digestiv. "In Romania, chirurgia ficatului a facut progrese in ultimele doua decenii, ajungandu-se ca in prezent sa se efectueze de rutina rezectii hepatice majore in mai multe centre din tara si aproape 200 de transplanturi hepatice in Institutul Fundeni. In cadrul evenimentului s-au abordat cele doua ramuri desprinse din chirurgia generala, si anume chirurgia hepato-bilio-pancreatica si chirurgia oncologica digestiva. In tratamentul cancerelor colo-rectale s-au realizat progrese importante, ceea ce a facut ca in stadiile incipiente vindecarea sa fie posibila.
Amputatiile de rect s-au redus cu pastrarea cailor naturale. In momentul de fata, in cancerul hepatic exista o gama de metode de terapie cum ar fi rezectia, transplantul hepatic, chemoembolizarea si chimioterapia.
Progrese modeste sunt in cazul cancerelor de esofag si de pancreas, in toata lumea derulandu-se cercetari. La Institutul Clinic Fundeni exista o banca de tumori si se fac cercetari in domeniul cancerului de pancreas, in speranta unor descoperiri la nivelul genomului uman. Dupa opinia profesorului Irinel Popescu, chirurgia oncologica ar trebui inserata in cadrul retelei nationale de chirurgie generala sub forma unor compartimente. Cele doua institute oncologice nu pot acoperi necesitatile acestui tip de chirurgie foarte raspandit si cu impact mare asupra prognosticului. Afectiunile cancerigene din sfera gastrica ar trebui tratate separat in centrele de chirurgie generala de o echipa multidisciplinara chirurg, oncolog, radioterapeut.
» Realiza