Crud sau fiert, spa-nacul este o legumă specifică primăverii, care nu ar trebui să ne lipsească de pe masă în acest sezon.Spanacul a devenit popular datorită personajului legendar al desenului animat, Popeye. Deşi nu este prea agreat de copii şi de adulţi, el a fost leguma preferată a Catherinei de Medicis. Originar probabil din Iran, spanacul, din familia Chenopodiaceae, a fost introdus în Europa de arabi, la începutul secolului al XII-lea. În acea vreme era folosit pentru combaterea afecţiunilor gâtului, stomacului şi plămânilor. Spanacul are numeroase avantaje, în special nutriţionale, iar pentru cei care nu vor să îl consume simplu, poate fi combinat cu cartofi, parmezan sau cu mozzarela. Benefic pentru organism Spanacul are un nivel scăzut de calorii, doar 25 Kcal la o porţie de 100 de grame, şi este bogat în vitaminele A, C, B9, E şi în magneziu. Este bogat în fier, el neconţinând acest element în proporţie mai mare decât alte vegetale, însă, în spanac, fierul se combină cu alte substanţe de primă importanţă: acid folic, vitamina B12, care duc şi la creşterea numărului de globule roşii în sânge. Clorofila, în combinaţie cu fierul, regenerează sângele şi îi creşte conţinutul de hemoglobină. Iodul se dovedeşte util în combaterea bolilor de piele, a tuberculozei şi în întărirea imunităţii naturale a organismului. Datorită unei substanţe, saponina, fierul şi iodul sunt absorbite cu uşurinţă de organism. Saponina intervine şi în funcţionarea sistemului digestiv. În consecinţă, această legumă este recomandat convalescenţilor, astenicilor, copiilor, rahiticilor, persoanelor în vârstă, femeilor însărcinate. Acestea din urmă au nevoie de acid folic, care participă, între altele, la procesul de regenerare a epidermei, el fiind indispensabil în cicatrizarea rănilor. În afară de faptul că stimulează intestinul în acţiunea sa de evacuare, spanacul ajută la eliminarea deşeu