Comunistii, apropiati Moscovei, s-au mentinut la putere in Republica Moldova, dupa ce au obtinut 50% din voturi la alegerile legislative desfasurate duminica.
Dupa numararea a 98% din voturi, Partidul Comunist avea 49,96% din voturi. Celelalte partide care au reusit sa treaca de pragul electoral de 6% au fost Partidul Liberal (PL) - 12,76 de procente, Partidul Liberal Democrat (PLDM) - 12,11% si Alianta Moldova Noastra (AMN) - 9,86%. Peste 1,5 milioane de alegatori au votat dintre cei aproximativ 2,5 milioane de cetateni inscrisi pe listele electorale. Rezultatele sunt cruciale pentru drumul spre UE al Republicii Moldova, cea mai saraca tara din Europa, cu un salariu mediu lunar pe economie de sub 250 de dolari.
Cu putine resurse de subsol, economia moldoveneasca este depen-denta de agricultura si banii trimisi in tara de cei plecati in strainatate.
Actualul presedinte Vladimir Voronin, liderul comunistilor (care a refuzat sa se adreseze ziaristilor in limba romana, in ziua scrutinului, preferand sa vorbeasca ruseste) promoveaza formal aderarea statului la Uniunea Europeana, insa a racit relatiile cu Bucurestiul si a aratat mai mult o apropiere de Rusia. De asemenea, actualul lider al statului a pledat pentru stabilitate si crestere economica, dar nu a reusit sa rezolve conflictul transnistrian, cel mai important din regiune.
Opozitia proocidentala i-au acuzat pe comunisti de trucare a alegerilor. Dorin Chirtoaca (lider al Partidului Liberal), Vlad Filat (Partidul Liberal Democrat) si Serafim Urechean (Alianta Moldova Noastra) au precizat ca partidele pe care le reprezinta vor colecta toate dovezile necesare, iar in cazul in care acestea vor fi suficiente pentru a demonstra ca alegerile au fost falsificate, atunci vor organiza actiuni de protest si vor solicita repetarea alegerilor. Totodata, liderii opozitiei au anuntat ca nu vor nego