Speriat de încasările bugetare limitate, Cabinetul Boc reia proiectul de ordonanţă prin care vor fi eliminate drepturile de autor. Măsura aberantă, propusă de sindicate şi susţinută de Ministerul Finanţelor, va pune în pericol libertatea de exprimare şi dreptul de creaţie. O dată cu transformarea jurnaliştilor şi a oamenilor de cultură în persoane fizice autorizate, noţiunea de profesie liberală se va schimba automat în profesie birocratică.
Ministerul Finanţelor este de acord cu eliminarea drepturilor de autor, iar o ordonanţă de urgenţă în acest sens ar putea fi elaborată de Guvern la propunerea sindicatelor şi a patronatelor, a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
"Cel mai probabil, o ordonanţă de Guvern pentru eliminarea drepturilor de autor va fi emisă după şedinţa de miercuri a Executivului, aceasta având aplicabilitate din luna mai a acestui an", a precizat preşedintele Cartel Alfa. Hossu a spus că această măsură a fost susţinută de secretarii de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Graţiela Iordache şi Gheorghe Gherghina. În opinia liderului sindical, există anumite categorii de angajaţi, cum sunt contabilii, notarii, arhitecţii şi ziariştii, care sunt plătiţi prin contracte de drepturi de autor, pentru că astfel sunt excluşi de la plata anumitor taxe. "Pentru opt luni care au mai rămas din acest an, s-ar lărgi baza de impozitare cu 800 de milioane de lei", a calculat Hossu.
BIROCRAŢIA PFA
Faptul că Ministerul Finanţelor este dispus să analizeze eliminarea remunerării drepturilor de autor a fost confirmat şi de secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Constantin Pârvan. "Probabil că aceia care sunt plătiţi acum cu drepturi de autor vor trebui să devină persoane fizice autorizate", a declarat Constantin Pârvan.
Persoanele fizice autorizate plătesc un impozit la 16% din sumele încasa