Reprezentanţii instituţiei susţin că cel mai greu se vor descurca cu banii pentru întreţinere
Penitenciarul de Maximă Siguranţă Bacău trebuie să se mulţumească doar cu 25% din bugetul necesar întreţinerii pentru anul în curs. Şefii instituţiei susţin că doar pentru plata facturilor, a salariilor, a hranei şi a întreţinerii curente au nevoie de 15 milioane de lei. „În 2008 am funcţionat cu 50% din bugetul prevăzut. Anul acesta, trebuie să strângem cureaua şi mai mult. Din suma care ne-a fost alocată, un milion de lei este reprezentat de veniturile proprii”, a declarat Claudiu Mărgăşoiu, directorul penitenciarului. Acesta susţine însă că, veniturile proprii provin şi din munca făcută de puşcăriaşi, însă aceştia nu pot fi obligaţi să presteze aceste servicii.
Facilităţi pentru deţinuţi
„Legea privind executarea pedepselor privative de libertate nu-i obligă pe deţinuţi să muncească pentru a-şi plăti întreţinerea. Anul trecut am făcut venituri pentru că am avut societăţi care au oferit de lucru deţinuţilor. Acum nu ştim dacă acest lucru va mai fi posibil şi rămâne de văzut cum ne vom descurca”, a mai spus directorul.
Persoanele condamnate la închisoare au dreptul la anumite facilităţi. Una dintre ele este asistenţa medicală, serviciu pe care persoanele aflate în libertate cu greu şi-l pot permite.
Astfel, deţinuţii au la dispoziţie un cabinet stomatologic, medicamente, dar şi un psiholog la care pot apela gratuit. În plus, puşcăriaşii nu plătesc hrana, lumina, gazul sau căldura. „Întreţinerea unui deţinut costă în jur de 70.000 lei pe an, contravaloarea hranei şi a asistenţei medicale. În această sumă nu sunt incluse salariile şi plata utilităţilor”, a mai spus Claudiu Mărgăşoiu.