Mulţi dintre petrecăreţi şi-au reluat însă „obiceiul“ de a lăsa în urmă munţi de pet-uri, pungi, hârtii şi resturi de mâncare.
Parcul Gherăieşti a fost luat cu asalt la sfârşitul săptămânii trecute de sute de băcăuani dornici de-o ieşire la iarbă verde. După două zile de distracţie în aer liber, zona arăta ca o groapă de gunoi. „M-am dus duminică în parc. Am crezut că voi avea parte de tihnă şi aer curat, dar am dat numai peste bidoane, pungi şi hârtii aruncate intenţionat pe lângă pubele. Grătarele ardeau peste tot, iar maşinile erau parcate pe iarbă“, ne-a declarat Matei Onţu. Băcăuanii care ştiu că gunoaiele nu trebuie aruncate la întâmplare sunt revoltaţi. Ei spun că găsesc cu greu un loc în natură neatins de mizerie. Mai mult, sunt de părere că amenzile, atunci când se dau, sunt mult prea mici.
Sute de sancţiuni fără niciun efect
„Un paznic i-a atras atenţia unui cetăţean să-şi strângă mizeria. Omul a zis ca da, dar nu a strâns nimic. Cred că în situaţii de astea ar trebui date nişte amenzi să-i usture la buzunare“, este de părere băcăuanca Maria Cincă. De la începutul anului, 343 de persoane au fost sancţionate de Poliţia Primăriei pentru gunoaiele lăsate în urma lor în spaţiile publice.
„Valoarea totală a amenzilor s-a ridicat la circa 365.000 de lei. Cetăţenii trebuie să ştie că acum, odată cu intrarea în sezonul cald vom intensifica verificările în zonele de agrement şi vom da amenzi. Pentru depozitarea la întâmplare a gunoaielor, valoarea sancţiunilor variază între 100 şi 300 de lei“, susţine Florin Podoleanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Primăriei Bacău.
Voluntarii ecologişti mai reduc din mizerie
Lipsa de civilizaţie a unora este, în bună parte, acoperită de voluntarii ecologişti, membri ai asocia ţiilor şi fundaţiilor de profil din judeţ. „Nu ne face plăcere, dar strângem. Cred că se p