Dupa cum arata rezultatele obtinute de Kaspersky Lab Security Network, Germania se claseaza pe prima pozitie (19%) in topul tarilor din Uniunea Europeana cu cel mai mare numar de infectii inregistrate, fiind urmata de Marea Britanie si Franta (14%), Italia (9%), Polonia si Spania (8%). Dupa Romania se afla Portugalia, Grecia si Austria, tari care, spre deosebire de piata romaneasca, se bucura de o penetrare mult mai larga a tehnologiei informatiilor.
In ceea ce priveste virusul Kido/Conficker, care a inceput sa se raspandeasca in decembrie 2008, rata de infectare a acestuia a atins un maxim la sfarsitul lui ianuarie, astfel incat Romania a ajuns sa detina locul opt in lume din punct de vedere al numarului de calculatoare infestate cu acest vierme si prima pozitie in UE.
“Acest lucru se datoreaza faptului ca utilizatorii romani folosesc mai mult softuri piratate, licente de Windows care nu au update-urile activate, ceea ce inseamna ca acestia nu pot sa beneficieze de cele mai noi actualizari de securitate”, spune Raiu.
Insa, in acelasi timp, sustine expertul in securitate al Kaspersky, gradul ridicat de infectare al calculatoarelor din Romania este cauzat si de lipsa de educatie a utilizatorilor in domeniul securitatii.
Desi Romania ocupa o pozitie de varf in UE din punctul de vedere al victimelor atacurilor cu virusi informatici, totusi, utilizatorii romani cad victime criminalilor cibernetici “de mana a doua”, din tari precum Malaezia, China si Thailanda.
Referitor la hackerii romani, conform reprezentantului Kaspersky, acestia actioneaza deocamdata in afara tarii.
In ciuda faptului ca sistemul legislativ din Romania este printre cele mai evoluate din lume, aliniat standardelor UE, dupa cum a declarat si Georgiana Singurel, manager Reff Associates, victimele reusesc foarte rar sa isi recupereze valorile pierdute.
In plus, gr