Uniunea Europeană şi Rusia s-au arătat ieri preocupate de evenimentele din capitala Republicii Moldova. Sursa: AP Photo
„Sunt foarte îngrijorat cu privire la situaţia creată la Chişinău în urma alegerilor legislative de la 5 aprilie, din Republica Moldova”, a arătat Javier Solana, responsabilul cu politica externă în UE, într-un comunicat. „Fac apel la toate părţile să nu cedeze în faţa violenţei şi provocărilor”, a subliniat Solana.
De la Moscova, preşedintele rus Dmitri Medvedev a făcut ieri seară un apel la „reglementarea paşnică” a crizei din Republica Moldova, chiar în cursul unei conversaţii telefonice cu omologul său moldovean, Vladimir Voronin, potrivit AFP.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Bucureşti a anunţat ieri, într-un comunicat, că susţine poziţia UE exprimată de Solana. Totodată, MAE şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu informaţiile vehiculate inclusiv de presă privind producerea de acte de violenţă, lipsa de acces a publicului la informaţii prin canale media şi îngrădirea accesului cetăţenilor români care doresc să călătorească în Republica Moldova.
În paralel ministrul român de de externe Cristian Diaconescu şi-a amânat vizita care trebuia să înceapă azi în Azerbaidjan, purtătorul de cuvânt al MAE a precizat însă că motivul amânării nu are legătură cu tensiunile din Moldova.
Ieri, agenţia BASA press, preluată de Mediafax, a precizat că ambasadoarul moldovean la Bucureşti, Lidia Guţu, a fost convocată la Chişinău pentru consultări. Ambasada a precizat însă, că ieri seară, ambasadoarea se mai afla încă la post.
RELAŢIE
Băsescu-Voronin, suişuri şi coborâşuri
O vizită la Chişinău, prima făcută de Traian Băsescu ca preşedinte, urmată de încolonarea către Cotroceni a câtorva camioane cu 11.000 sticle de vin moldovenesc, trimise cadou de Vl