Antreprenorii care au înfiinţat firme de IT în ultimii ani aduc în ţară sute de milioane de euro din vânzările externe de soft. Criza le-a încetinit creşterea, dar nu le-a afectat optimismul. La mai puţin de un an de la absolvirea Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, în 2003, Alexandru Lăpuşan a decis să renunţe la jobul bine plătit pe care îl avea la o firmă americană din Bucureşti şi să demareze propria afacere în domeniul producţiei de software, fondân
Antreprenorii care au înfiinţat firme de IT în ultimii ani aduc în ţară sute de milioane de euro din vânzările externe de soft. Criza le-a încetinit creşterea, dar nu le-a afectat optimismul.
La mai puţin de un an de la absolvirea Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, în 2003, Alexandru Lăpuşan a decis să renunţe la jobul bine plătit pe care îl avea la o firmă americană din Bucureşti şi să demareze propria afacere în domeniul producţiei de software, fondând compania Zitec. Avea deja suficientă experienţă în domeniul IT, pentru că se implicase în mai multe proiecte încă din timpul liceului şi fusese angajat în diferite firme pe tot parcursul studenţiei.
Şi, pentru că a înţeles că antreprenoriatul este o cale destul de dificil de urmat, a decis să pornească la drum împreună cu doi foşti colegi de grupă de la Automatică. „La scurt timp după ce am terminat facultatea, în timp ce eram angajaţi, ne-am dat seama că ceea ce făceam la acele firme era limitat de modul în care companiile respective vedeau proiectele, organizarea, ideile noi. Practic, eram reduşi la o funcţie pe care managementul o vedea într-un pătrăţel al organigramei“, îşi aminteşte Alexandru Lăpuşan.
Libertatea de decizie, atuul antreprenorilor
Astfel, a realizat că ar putea finaliza mult mai eficient unele proiecte dacă ar avea libertate de decizie. Şi, cu o investiţie de 2.000 de dolari, cu care a plătit două cal