Numărul fondurilor de pensii administrate privat va scădea anul acesta în urma fuziunilor deja anunţate. Însă, continuarea consolidării Pilonului II este ţinută în loc de efectele crizei. În prezent, pe Pilonul II activează 14 fonduri de pensii private obligatorii, dar numărul acestora va scădea în urma fuziunilor. Două se derulează deja: fondul BCR se pregăteşte să îl absoarbă pe cel al Omniasig, iar fondul Eureko (fosta Interamerican) pe cel al Bancpost. Concom
Numărul fondurilor de pensii administrate privat va scădea anul acesta în urma fuziunilor deja anunţate. Însă, continuarea consolidării Pilonului II este ţinută în loc de efectele crizei.
În prezent, pe Pilonul II activează 14 fonduri de pensii private obligatorii, dar numărul acestora va scădea în urma fuziunilor. Două se derulează deja: fondul BCR se pregăteşte să îl absoarbă pe cel al Omniasig, iar fondul Eureko (fosta Interamerican) pe cel al Bancpost. Concomitent, oficialii Eureko au anunţat că intenţionează să achiziţioneze şi fondul de pensii administrat de KD, care are cel mai mic număr de participanţi dintre jucătorii rămaşi pe piaţă.
Alţi administratori au anunţat că poartă negocieri pentru achiziţii. „Suntem în discuţii şi este posibil să mai încheiem un deal asemenea celui încheiat cu Omniasig“, afirmă directorul general al BCR Fond de Pensii, Simona Diţescu. Tranzacţia ar putea fi anunţată în prima parte a anului, estimează aceasta.
Fondurile ţintite pentru preluări sunt cele care au puţini clienţi. De altfel, legislaţia din domeniul pensiilor adminsitrate privat prevede că fondurile care nu vor avea cel puţin 50.000 de participanţi de la lansarea Pilonului II vor ieşi de pe piaţă. Până în prezent, dintre fondurile cu un număr de clienţi sub plafonul menţionat, niciunul nu a anunţat o fuziune. În această situaţie se află fondurile administrate de OTP (sub 20.000 de