Revoltele din capitala Republicii Moldova au trimis, din nou, spre minus temperatura relaţiilor dintre Chişinău şi Bucureşti. Sursa: Agerpres
După protestele violente de ieri ale basarabenilor, preşedintele moldovean Vladimir Voronin a ieşit astăzi cu declaraţii dure la adresa României, acuzând „influenţa unor forţe externe” şi luând o serie de măsuri care, în practica diplomatică internaţională, pot fi catalogate ca extrem de grave. În tot acest peisaj, Moscova şi-a jucat vechea partitură geopolitică, ţinând isonul comuniştilor de la Chişinău şi blamând „grupări naţionaliste radicale româneşti” de implicare în organizarea protestelor.
Evz.ro a stat de vorbă cu istoricul Armand Goşu, una din cele mai avizate voci autohtone în problemele spaţiului politic ex-sovietic şi un specialist în politica externă a statelor membre CSI.
Analistul român nu e surprins de metodele Chişinăului, clasificând ca „previzibilă” reacţia lui Voronin de a-l declara persona non-grata pe Filip Teodorescu, ambasadorul României din capitala Moldovei, şi de a introduce vize pentru cetăţenii români.
Evz.ro: Domnule Goşu, Vladimir Voronin a acuzat oficial România de implicare în revoltele de la Chişinău şi a luat o serie de măsuri care, mai mult sau mai puţin, sună în practica diplomatică a declaraţii de război.
Armand Goşu: Reacţia lor e previzibilă. Nu este pentru prima oară când comuniştii aflaţi la putere în Republica Moldova îşi transferă problemele interne asupra altora. E explicaţia la îndemână să dai vina pe alţii pentru ce se întâmplă în ţara ta. Iar România a fost în ultimii ani calul de bătaie al Chişinăului din punctul acesta de vedere.
Moscova nu stă nici ea departe de conflict, insinuând prin diverse voci - Sergei Markov şi Sergei Lavrov sunt doar două exemple - că România ar fi implicată, fie şi neoficial, în evenim