Aprecierea leului vazuta in ultimele doua saptamani va ramane curand fara combustibil, in conditiile in care cererea de valuta pe piata este ridicata, iar optimismul jucatorilor straini este firav, avertizeaza analistii locali.
De la sfarsitul lunii martie leul a castigat peste 3% in fata euro, cotatiile coborand pe piata valutara de la 4,3 la 4,15 lei pentru un euro. De altfel, sedinta de tranzactionare de ieri a adus prima corectie vizibila din ultimele doua saptamani. Dupa ce euro atinsese luni un minim al ultimelor trei luni, la 4,15 lei, cotatiile au urcat ieri spre 4,17 lei/euro pe piata valutara. Cursul oficial calculat de BNR a urcat cu 1,35 bani, la 4,1684 lei.
"Inainte ca euro sa se apropie de pragul de 4,1 lei, este mai probabila o revenire spre 4,2-4,25 lei", spune Florian Libocor, economistul-sef al BRD-SocGen. El noteaza totusi ca se poate discuta despre o atenuare a perceptiei negative a Romaniei pe pietele externe, in urma negocierii unui acord cu Fondul Monetar International, care a facut loc pentru aprecierea leului.
"Sentimentul investitorilor este foarte instabil in perioade ca acestea. In ultimul timp monedele emergente, inclusiv leul, au beneficiat foarte mult de pe urma intalnirii G20. Insa acest optimism se poate dilua destul de usor, in conditiile in care datele economice deloc incurajatoare continua sa apara", spune Catalina Constantinescu, senior economist al RBS Romania.
Zlotul polonez si forintul maghiar au pierdut de asemenea teren ieri, pe fondul disiparii optimismului investitorilor internationali, dupa ce noi date dezamagitoare privind economia americana au fost publicate.
"Nevoia de valuta existenta in piata nu va lasa cursul sa scada foarte mult. De aceea nu consider ca ne vom confrunta cu o supraapreciere a leului", mai spune Constantinescu.
Aprecierea leului vazuta in ultimele d