Autorităţile locale şi producătorii din Arad vor să îşi protejeze produsele tradiţionale la nivel european. Pe listă sunt înscrise 20 de produse, care intră în procedurile de atestare, prin intermediul Oficiul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice Româneşti. Sursa: Alex Negru Pita pe vatră de Pecica, tăiţei de casă de Pecica, tocăniţa de casă de Pecica, salamul de Nădlac, cârnaţii de Nădlac, slănina de Nădlac, şunca de Nădlac, tortul de grilaj de Nădlac, ceapa de Vinga, ciocolata de Vinga, varza de Socodor, mnere (dulceaţă – n.r.) de prune de Aldeşti, ţuica de prună din Ţara Zărandului, ţuica de mere din Ţara Zărandului, vinarsul de struguri din Ţara Zărandului, răcia de prune de Aldeşti, ţuica de Chisindia, cadarca de Miniş, mustoasa de Măderat sau Roze-ul de Miniş sunt produsele tradiţionale pe care arădenii le văd protejate la nivelul Uniunii Europene. Despre pita de Pecica, localnicii spun că era trimisă, zilnic, la Bucureşti pentru fostul preşedinte Nicolae Ceauşescu.
Magiunul de Topoloveni, protejat la nivel naţional
Produsele au fost puse pe listă azi, la Arad, la întâlnirea dintre Lucia Romanescu, directorul Oficiului Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice Româneşti, prefectul Călin Bibarţ şi şi Adam Alda, directorul executiv adjunct din cadrul Oficiului Judeţean de Consultanţă Arad, după care au urmat întâlniri cu producătorii.
„Dorinţa noastră este de a păstra şi promova aceste produse, pentru că, dacă pierdem produsul autentic, nu avem cum să îl mai recuperăm peste ani de zile. Ca arădeni, avem datoria să ne luptăm pentru a promova în toată lumea produsele specifice judeţului Arad”, a spus Călin Bibarţ, prefectul judeţului Arad.
Încurajaţi cu beneficii
„În România nu există nici un produs protejat la nivel european. Există un produs care are protecţie la nivel naţional şi