La Versailles este deschisă expoziţia „Fastul Curţii şi ceremoniile regale – Costumul de Curte în Europa. 1650-1800“. În continuarea şirului de expoziţii menite să reconstituie splendoarea vieţii de curte, începute în 1994, în sălile castelului sunt expuse acum veşminte regale din întreaga Europă. Epoca de aur a costumului de curte a fost domnia lui Ludovic al XIV-lea. Odată cu el, moda franceză a devenit cuvânt de ordine pentru toate curţile regale şi imperiale ale continentului.
Pierre Arizzoli-Clementel, directorul ştiinţific al Versailles-ului, a adunat peste 200 de piese – costume, bijuterii, portrete de epocă – din muzee din Franţa, Marea Britanie, Germania, Austria, Italia, Portugalia, Suedia, Sankt Petersburg. Piesele franţuzeşti sunt relativ puţine.
Ele nu s-au păstrat din două motive. Exista obiceiul ca veşmintele să fie date, după un timp, favoriţilor de la Curte. Obiceiul se numea reformă. Dar, cauza cea mai importantă a fost Revoluţia Franceză.
De la hlamidă la halat
Costumele de Curte aveau nu atât rolul de a etala bogăţia, cât de a traduce vizual ierarhia, ca în cazul, de exemplu, al lungimii trenei, strict stabilită pentru fiecare rang. Costumele erau adaptate diferitelor circumstanţe prin luxul materialelor, prin fineţea broderiilor, a dantelelor şi pasmanteriei, ca şi prin numărul şi frumuseţea bijuteriilor sau pietrelor preţioase, care erau folosite şi pentru nasturi.
Sunt prezentate, la Versailles, costume regale, alături de care sunt expuse portrete ale dinastiei Bourbonilor, începând cu „Portretul Regelui Ludovic al XIV-lea”, realizat de Hyacinthe Rigaud. De la costumul de încoronare la halatul de interior care aminteşte locul important ocupat în ceremoniile franţuzeşti de culcarea şi deşteptarea regelui, la veşmintele militare sau de vânătoare devine vizibil un cod al vesti