Editura Polirom a demarat un nou proiect editorial, colecţia „Cinema”, care îşi propune să analizeze cinematografia românească şi universală. Volumele „4 decenii, 3 ani şi 2 luni cu filmul românesc“ de Alex. Leo Şerban şi „Bunul, răul şi urâtul în cinema“ de Andrei Gorzo vor fi lansate joi şi vineri. Volumul lui Alex. Leo Şerban, critic de film care semnează în prezent în „Adevărul literar şi artistic“ sau „Dilema Veche“, cuprinde articole apărute în diverse publicaţii şi vizează exclusiv fenomenul cinematografic românesc. „Cartea are un format amestecat.
Sunt şi cronici, dar nu foarte multe, sunt şi tot felul de scrisori, portrete, pagini de jurnal, eseuri“, ne-a declarat Alex. Leo Şerban. Volumul mai include o serie de interviuri cu regizorul Radu Muntean, scenaristul Răzvan Rădulescu, A.O. Scott, critic de film la „The New York Times“, corespondenţe de la Festivalul de Film de la Cannes, dar şi dialoguri cu Sever Voinescu, Liviu Ornea, Anca Oroveanu.
Volumul, care costă 33 de lei, va fi lansat mâine, la ora 18.00, la Sala de lectură a Teatrului Act din Bucureşti. Maria Dinulescu va citi un fragment din cartea despre care vor mai vorbi actriţa Luminiţa Gheorghiu şi scenaristul Răzvan Rădulescu.
Dilemele lui Gorzo
Andrei Gorzo, critic de film şi traducător, debutează cu volumul „Bunul, răul şi urâtul în cinema“. Cartea reuneşte comentarii pe marginea celor mai importante filme care au rulat în ultimii ani, pe marile ecrane din România. Cele aproape 80 de cronici au apărut în revista „Dilema Veche“, dar şi în „B 24 FUN“, „Esquire“ sau „Republik“.
„Cartea se poate parcurge în multe feluri. Cronicile sunt dedicate, în primul rând, oamenilor cărora le place să citească“, a declarat Andrei Gorzo, pentru „Adevărul“. Autorul precizează că volumul „nu este scris pentru experţii în cinema“. Cartea costă