Legea Poliţiei Locale, iniţiată în urmă cu peste doi ani, nu a reuşit să treacă prin Parlamentul României. Însă, la Mangalia, după modelul constănţean atât de plăcut „urechii" edililor locali, poliţia locală a luat fiinţă cu mult înainte ca aleşii ţării să voteze proiectul de lege. Aşa se face că, pe la finele anului trecut, cei 100 de angajaţi ai Poliţiei Comunitare şi-au „tras" jachete galben-fosforescente, câţiva şefi noi (cei vechi demisionând sau îngroşând rândurile celor ce au dat în judecată primăria, din cauza concedierii) şi s-au aşternut pe treabă.
De la început se pare că serviciul cu pricina a avut ceva probleme de... imagine. Primul incident în care au fost implicaţi poliţiştii comunitari/locali a avut loc în timul celei mai recente campanii electorale, când primăria a fost acuzată că a „pus" poliţiştii să păzească afişele PSD-ului. Ulterior, un cetăţean din Mangalia a fost sechestrat, din spusele sale, pentru că a dorit să fotografieze macheta locuinţelor ieftine „model Mihai Claudiu Tusac" din holul primăriei.
Luna şi incidentul. De data aceasta este vorba de un adevărat foileton, principalii protagonişti fiind consilierii locali ai PD-L, PNL, PC şi PRM, care, în cele patru sau cinci tentative de a intra în primărie, s-au „lovit" de comunitarii de la poartă. Nu mai târziu de luna martie, un cetăţean din Mangalia i-a acuzat pe poliţiştii comunitari că l-au bătut până l-au umplut de sânge pentru că ar fi cerut audienţă la primarul localităţii.
În fine, ultima „găselniţă" a cârcotaşilor din Mangalia, care cred că înfiinţarea Poliţiei Locale înainte de apariţia legii în Monitorul Oficial este ilegală, o constituie duba autoproclamatei Poliţii Locale. Fostul microbuz al primăriei, cu autocolantul pe el, patrulează prin municipiu (rar) sau păzeşte sediul primăriei (cel mai adesea), la concurenţă cu angajaţii unor firme de pază particu