Antreprenorii romani care nu acceptau sa isi vanda afacerile la un pret mai mic se gandesc acum ca nu vor putea infrunta criza si aleg sa vanda pana la urma, spune Wilson Balachandra, partener in cadrul companiei de audit si consultanta KPMG.
„Turbulentele afisate de lumea financiara globala, deprecierea leului, dificultatile din industria producatoare de masini, din sectorul imobiliar si cel al leasingului financiar au determinat oamenii de afaceri locali sa se gandeasca de doua ori inainte de a alege. Sa vanda pentru un pret mai mic sau sa-si asume riscul de a infrunta o criza ce poate fi de lunga durata si care poate nu si-a atins inca apogeul?", spune Wilson Balachandra, 37 de ani, expert in cadrul KPMG Romania, cu o experienta de 14 ani pe pietele din Europa Centrala si de Est.
Multe tranzactii inghetate in toamna trecuta au fost astfel reluate sub presiunea dificultatilor financiare cu care se confrunta companiile. Acesta este un prim semnal pozitiv pentru piata de fuziuni si achizitii care pare practic blocata.
Balachandra spune ca sectoarele vedeta in piata de fuziuni si achizitii vor fi anul acesta cel farmaceutic si cel al serviciilor medicale.
„Investitorii sunt in principal interesati de sectorul farmaceutic si cel al serviciilor medicale. Am constatat inca de la venirea mea in Romania la inceputul anului 2006 ca produsele farmaceutice reprezinta un sector extrem de atractiv si continua sa pastreze acelasi apetit ridicat pentru investitori. Inceputul anului 2009 a adus doua tranzactii importante pe piata locala, respectiv preluarea Zentiva de catre grupul francez Sanofi-Aventis, in perioada urmatoare preconizandu-se in continuare noi tranzactii".
Inca sunt bani
Exista companii si fonduri de private equity care au inca bani la dispozitie si sunt pregatite sa investeasca acesti bani intr-un mod inteligent si e