Ritmurile inalte de crestere ale pietelor bancare din Europa Centrala si de Est nu erau semnul unui exces, ci mai degraba rezultatul absentei totale a unor adevarate servicii bancare de retail pana in urma cu 5 sau 10 ani, a afirmat Andreas Treichl, CEO al Erste Group, actionarul majoritar al BCR, la o conferinta bancara organizata la Londra.
"Din cei 14,2 milioane de clienti pe care Erste ii are in regiune, doar 314.000 au un credit ipotecar, valoarea medie a unui imprumut fiind de 33.000 de euro", spune Treichl pentru a arata nivelul inca redus de dezvoltare al bankingului de retail din regiune si al indatorarii clientelei.
Erste are subsidiare pe sapte piete din Europa Centrala si de Est: Cehia, Romania, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia si Ucraina - in ordinea marimii afacerilor.
Totusi, din punctul de vedere al numarului contractelor de credit ipotecar, BCR este de-abia pe locul al patrulea, cu circa 48.000 la sfarsitul lui 2008, jumatate din numarul inregistrat de Ceska Sporitelna si sub nivelul din Ungaria si Slovacia. Cat priveste valoarea medie a unui credit ipotecar, BCR se claseaza pe locul al cincilea impreuna cu filiala din Ungaria, cu circa 26.000 de euro.
Si dupa acest criteriu pe prima pozitie este Ceska Sporitelna, cu o valoare medie de 45.000 euro, urmata de Ucraina, cu 39.000 de euro, si Croatia, cu 37.000 euro. In aceste conditii, valoarea creditelor ipotecare acordate de BCR insuma 1,27 miliarde de euro la sfarsitul lui 2008, fata de 4,35 mld. euro la Ceska Sporitelna, 2,19 mld. euro la Erste Bank Ungaria si 1,66 mld. euro la Erste Slovacia.
In total, Ceska Sporitelna are circa 5,3 milioane de clienti, iar BCR peste 4 milioane, conform datelor Erste Group. In cazul cotelor de piata la creditul de retail, banca din Cehia detine peste 29%, in timp ce BCR are 21,1%, desi numarul de unitati este relativ apropiat: 658 la