Consumul de ţuică tare, tradiţional în zonă şi mai ales amestecul de băuturi spirtoase se dovedeşte o combinaţie fatală. Medicii se plâng că ciroza, hepatitele alcoolice şi alte afecţiuni cauzate de alcool au crescut alarmant
De câţiva ani ani oficialii din Sănătate atrag atenţia că judeţul Bistriţa-Năsăud are o problemă la capitolul consumului de alcool de proastă calitate. Locuitorii din Valea Bârgăului, zonă cunoscută pentru ţuica cu multe grade, produsă în cazane din gospodărie şi nu numai ei, întrec măsura la consum.
Rezultatul este că în primele diagnostice care se adresează Spitalului Judeţean se numără hepatita alcoolică, ciroza dar şi bolile conexe consumului de alcoolul, care îi trimit pe pacienţi la cardiologie şi psihiatrie.
Potrivit doctorului Constantin Anton, medic primar Medicină Internă, tăriile de 50-60 de grade nu pot provoca doar boli ale ficatului ci irită şi esofagul: „pot produce de la esofagită până la cancer esofagian” . O altă problemă semnalată de medici pe lângă calitatea proastă a băuturilor din zonă, produsă în condiţii improvizate este consumul diversificat:” Bistriţenii şi românii în general, nu sunt fideli doar unei anumite băuturi cum sunt nordicii care beau numai băuturi distilate, francezii vin sau germanii berea, ai noştri beau orice şi amestecă băuturile, ceea ce este foarte toxic pentru ficat” atrage atenţia doctorul Anton.
Clima şi casele încărcate favorizează astmul
Medicii spun că nici clima Bistriţei nu este prea blândă cu locuitorii şi că favorizează anumite afecţiuni pulmonare. Doctorul Anton, care timp de 6 ani a fost directorul Direcţiei de Sănătate Publică şi a făcut mai multe studii despre calitatea vieţii, crede că numărul mare de îmbolnăviri pulmonare poate fi pus inclusiv pe seama lipsei circulaţiei curenţilor de aer în zona depresionară a Bistriţei,