Visar Zhiti este scriitorul albanez a carui viata si opera oglindeste, poate, cel mai bine istoria propriei natiuni. El a supravietuit fizic, ca intelectual si ca artist, in perioada comunista si ramane unul dintre cei mai populari poeti contemporani din Albania. Cartea Funeralii nesfarsite, aparuta la editura Leda va fi lansata la Bucuresti joi, 9 aprilie, la sediul Uniunii Scriitorilor, in prezenta autorului.
Cartea Funeralii nesfarsite s-a nascut din realitatea unei anxietati grave. Este o carte rara, care are puterea de a-i schimba cititorului viziunea asupra vietii. Traducerea este semnata de Luan Topciu.
Visar Zhiti s-a nascut in anul 1952 la Durrës (Albania). Studiaza la Facultatea de Litere, Universitatea din Shkodra. Este arestat si condamnat la zece ani de inchisoare sub invinuirea de „poet decadent si dusman al poporului” pentru care va fi intemnitat si torturat in inchisorile dictaturii comuniste. Dupa opt ani de lagar, este eliberat. Din anii ’90 se alatura miscarii democratice, lucrand la primul ziar de opozitie, Rilindja Demokratike (Renasterea Democratica). In anul 1993 apare primul sau volum de poezie: Kujtesa e ajrit (Memoria aerului), care va fi incununat cu Premiul Republicii Albania; in 1994, cel de al doilea volum, Hedh një kafkë te këmbët tuaja (Asez la picioarele voastre un craniu); urmat de altele, precum: Mbjellja e vetëtimave (Semanatul de fulgere), Skopje, 1994, Dyert e gjalla (Porti vii), 1995, Kohë e vrarë në sy (Timpul ucis in ochi), 1997. Lirica sa a fost apreciata deopotriva de public si de critica, obtinand mai multe prestigioase premii italiene de poezie: in 1991 „Leopardi d’oro”, in 1997 „Ada Negri”, iar in 2007 premiul „Mario Luzi”.
In anul 2005 apare in Statele Unite ale Americii volumul The Condemned Apple.
Opera sa mai cuprinde romanele: Rrugët e ferrit (Drumurile iadului), Tirana, 2001,