Mai mult de jumatate din populatia activa mondiala lucreaza la negru, se arata intr-un studiu publicat de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD). Acest nivel, nemaiatins pana acum, risca sa aprecieze nivelul saraciei din tarile emergente, se arata in studiu. „1,8 miliarde de oameni lucreaza fara contract de munca si nici alte forme legale. Aceasta cifra ar putea creste pentru a atinge o cota de doua treimi in 2020”, se arata in documentul OECD. In A
Mai mult de jumatate din populatia activa mondiala lucreaza la negru, se arata intr-un studiu publicat de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).
Acest nivel, nemaiatins pana acum, risca sa aprecieze nivelul saraciei din tarile emergente, se arata in studiu. „1,8 miliarde de oameni lucreaza fara contract de munca si nici alte forme legale. Aceasta cifra ar putea creste pentru a atinge o cota de doua treimi in 2020”, se arata in documentul OECD.
In Africa subsahariana, munca la negru atinge nivelul de trei sferturi din populatia activa, doua treimi din Asia de Sud si Sud-Est, jumatate din America Latina, in Orientul Mijlociu si in Africa de Sud si aproape un sfert in tarile aflate in tranzitie.
Avertismente la adresa Romaniei
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a atras in mai multe randuri atentia asupra fenomenului muncii la negru in Romania. Anul trecut, un raport al Centrului de Dezvoltare al OECD arata ca „munca la negru in Romania reprezinta, mai presus de orice, expresia lipsei de incredere in institutiile publice, perceptia negativa a rolului statului si intelegerea redusa a beneficiilor care deriva din contributiile sociale”.
„Angajatii nu au adesea acces la protectie sociala si la alte beneficii, iar plata neimpozitata, la plic, este practica uzuala in Romania”, mai aratau oficialii OCDE, care concluzionau c