Recomandările de investiţie de la începutul anului se dovedesc a fi valabile şi la sfârşitul primului trimestru, cu profit pentru depozite bancare şi pierderi pentru acţiuni. Investitorii au început anul 2009 cu prudenţă. Recomandările de păstrare a economiilor în instrumente cu grad foarte scăzut de risc au fost luate în seamă de toată lumea, inclusiv de managerii fondurilor mutuale cu expunere pe acţiuni listate la bursă. Iar primele două luni au dat dreptate celor pruden
Recomandările de investiţie de la începutul anului se dovedesc a fi valabile şi la sfârşitul primului trimestru, cu profit pentru depozite bancare şi pierderi pentru acţiuni.
Investitorii au început anul 2009 cu prudenţă. Recomandările de păstrare a economiilor în instrumente cu grad foarte scăzut de risc au fost luate în seamă de toată lumea, inclusiv de managerii fondurilor mutuale cu expunere pe acţiuni listate la bursă. Iar primele două luni au dat dreptate celor prudenţi, în condiţiile în care cotaţiile bursiere au atins noi minime, imobiliarele au continuat scăderea, iar randamentele depozitelor bancare şi ale titlurilor de stat au crescut. Din fericire, a treia lună a anului a dat startul unor recuperări şi pentru investiţiile bursiere, iar speranţele pentru un rezultat pozitiv la finele lui 2009 au crescut.
Evoluţia economiei va fi definitorie pentru investiţiile din acest an. Mai ales prin prisma cursului de schimb, raportul leu/euro jucând un rol important în structura portofoliilor. „În general, estimările de apreciere ale cursului de schimb îi pot convinge pe unii jucători nerezidenţi să ia în considerare plasamentele în lei (depozite, acţiuni, titluri de stat etc.), iar prognozele de depreciere a monedei naţionale îi determină pe aceştia să intre din nou pe plasamente în valută”, spune Andreea Gheorghe, responsabil departament analiză Intercapital Invest.
Câ