Situaţia companiilor europene va continua să se deterioreze în acest an. Panica îi face pe mulţi strategi să-şi decimeze trupele şi abia apoi să analizeze ce vor face cu supravieţuitorii. Puse în faţa unei cereri în scădere şi a unor condiţii dure de finanţare, firmele vor continua să reducă forţa de muncă şi vor îngheţa recrutările. Acestea sunt pronosticurile Comisiei Europene pentru 2009. Reacţiile angajatorilor sunt greşite, în opinia consultanţilor de la Deloi
Situaţia companiilor europene va continua să se deterioreze în acest an. Panica îi face pe mulţi strategi să-şi decimeze trupele şi abia apoi să analizeze ce vor face cu supravieţuitorii.
Puse în faţa unei cereri în scădere şi a unor condiţii dure de finanţare, firmele vor continua să reducă forţa de muncă şi vor îngheţa recrutările. Acestea sunt pronosticurile Comisiei Europene pentru 2009.
Reacţiile angajatorilor sunt greşite, în opinia consultanţilor de la Deloitte. „Probabil că, în Europa, criza a atins punctul maxim, iar de acum încolo, încet, încet, ne vom reveni.“ Doina Patrubani, directoarea Departamentului de Management Consulting de la Deloitte România, consideră că „învingători vor fi cei care nu şi-au decimat armata înainte de a-şi fi pregătit o strategie de afaceri adecvată contextului.“
Piaţa muncii din statele UE este deja plină de victime. În ianuarie, rata medie a şomajului ajunsese la 8%, iar creşterea cu încă două procente pe parcursul acestui an devine tot mai posibilă. Organizaţia patronală BusinessEurope preconizează că 4,5 milioane de persoane şi-ar putea pierde locurile de muncă în 2009, cu un milion mai mult decât estimările făcute recent de Comisia Europeană.
Primele şase sectoare de activitate care au înregistrat până în prezent cel mai mare număr de disponibilizări, la nivel european, au fost industria auto, cu o pierdere de 33.467 de joburi, ret